Inteligens épület

SmartHome, okos otthon

Az okos otthonok világa rendkívüli fejlődésen megy keresztül. Nem tudhatjuk pontosan, hogy milyen új eszközök vagy funkciók jelennek meg a közel jövőben ami megkönnyíti az intelligens ház felhasználóinak mindennapi életét vagy még energiatakarékosabbá és kényelmesebbé teszik mindennapjainkat. Egy okos ház megvalósítása a személyes konzultációnál kezdődik, ahol mérnökeink egyeztetik a Megrendelővel a pontos igényeket és segítenek kitalálni, hogy mely SmartHome funkciók volnának hasznosak az adott épületben. Ha ezzel megvagyunk, kezdődhet az okos otthon tervezése. Annak érdeklében, hogy egy okos otthon rendszer kivitelezése gördülékenyen történjen, biztosítsa a jövőbeli bővíthetőség lehetőségét és megfelelően kiszolgálja a felhasználó igényeit alapos és mindenre kiterjedő épületautomatika tervezés, előkészítés szükséges. Cégünknél az épületautomatika dokumentáció elkészítése minden esetben szükséges. A készített dokumentáció pontosan meghatározza többek között az épületbe tervezett SmartHome rendszer eszközeit, azok modulszükségletét, magába foglalja a javasolt vezeték típusokat, a szükséges vezetékezési munkálatokat, a végpontok és kezelők pozícióit, az azok számára fontos programozási műveleteket, egyeztetéseket a további szakiparok kivitelezőivel és tervezőivel valamint a jövőbeli bővíthetőség érdekében szükséges előzetes munkálatokat és vezetékezéseket.

Egy jól átgondolt okos otthon már-már azt az érzetet keltheti bennünk, hogy otthonunk annyira intelligens hogy ismeri a gondolatainkat és ezáltal teljes mértékben kiszolgálja minden igényünket. Persze ez nem így van, mivel az intelligens ház csak végrehajtja azokat a feladatokat amiket előre megadtunk számára, minden csak programozás kérdése. A programozás az egyik legfontosabb része az okos otthonok kialakításnak. A legtöbb intelligens ház rendszert gyártó cég biztosít a rendszerek mellé egy konfigurációs szoftvert, amin keresztül elvégezhető az eszközökhöz tartozó okos otthon funkciók felprogramozása. A megrendelő ebből azonban semmit sem tapasztal mivel számára fontosabb, hogy mit lát az általa használt okos telefon, táblagép, számítógép vagy smart TV kezelőfelületén. A távoli vezérlés és elérés érdekében a webes felületek és eszközök összekapcsolása ugyanúgy része programozási feladatunknak, mint a webszerver kialakítása vagy az épületben található intelligens rendszer központ csatlakoztatása a Wi-Fi hálózathoz.
Az okos otthonokban lehetőségünk van felhasználói fiókok létrehozására, amivel a különböző szerepkörök számára megadhatjuk, hogy melyik intelligens otthon funkciókhoz férhessenek hozzá. A szervizelési célok érdekében szerviz kódot is létrehozhatunk, ami jelentősen meggyorsítja a megrendelők által kért későbbi módosításokat vagy finomhangolásokat.